Under ytan

Aktiviteten här på bloggen ju varit minst sagt låg ett tag… Vintertröttheten har hållit mig i ett järngrepp och det har inte funnits mycket energi över till annat än vardag. Men denna vecka har ju faktiskt solen visat sig flera gånger… och genast så har det blossat upp lite extra energi hos mig! Pga av onda leder har det inte blivit så mycket utomhusfotande för mig  i vinter. Däremot har jag passat på att fota en del inomhus. Till exempel från några av våra tre akvarier. Jag älskar undervattensvärlden och akvariefiskar är roligare husdjur än vad man kanske kan föreställa sig. Flera arter är mycket socialare än vad man kan tro. Stor-Botte nedan till exempel. Hon är en tjusig Praktbotiahona i sina bästa år. I år har vi haft henne i 12 år och hon är nu ca 16 cm lång. Men praktbotiorna kan bli mycket äldre än så. Förra veckan hörde vi vår fiskhandlare berätta om en praktbotia som närmade sig de fyrtio…

130302_100_2473

Stor-Botte lever i ett gäng med 6 andra Praktbotior av varierande storlek och ålder. Den yngsta är 10 år och den äldsta är 12. De söker gärna kontakt med oss och när det är TV-tajm lägger dig sig till rätta i akvariehörnet som står vänd mot soffan. Oftast tittar de dock hellre på oss än på TV:n. Uppsynen här ovan är den normala. Så fort man tittar på dem krumbuktar de sig ungefär som en hund som viftar på svansen. De har full koll på oss och söker ögonkontakt hela tiden.

130101_100_2029

Här ovan ser ni en av tioåringarna kallad ”Pytting”. Observera hur liten den är i förhållande till Stor-Bottes stjärt till vänster i bild. Praktbotiorna inordnar sig hierarktiskt i storleksordning. Den här pyttiga botian ser man oftast bara som hastigast när det är matdags. Annars ligger den bara och trynar under en rot mest hela dagarna. Pyttingen ovan köpte vi tillsammans med en exakt lika stor praktbotia. Men den är nu, till skillnad från pyttingen, den allra största fisken i våra akvarium. ”Bumlingen” som vi kallar den brukar strida med Stor-Botte om hierarkin några ggr per år. Då kan striderna vara heta och de förlorar sina färger helt medan de biter i varandras munnar som styrkemätning. Ofta är de alldeles rispiga längs sidorna efter sådana strider. Men peppar, peppar har ingen skadats allvarligt…

Det roliga med praktbotiorna är att deras färgteckning och utseende ofta skiljer sig lite från varandra, vilket gör att de plötsligt blir individer och inte bara ett stim med fisk. De har lite roliga egenheter för sig som skiljer dem från andra fiskarter. När det är sovdags t.ex. och lampan släcks, så makar de sig tillrätta och lägger sig ned på sidan, ibland med en av de större stenarna som ”huvudkudde”. De har också ett dolt försvarsvapen att ta till om de skulle bli hotade. Titta på porträttbilden av Stor-Botte överst, så ser ni en lång skåra alldeles under ögat. Där döljer sig en vass tagg som den kan fälla ut om den måste försvara sig. Så det gäller att vara försiktig om man ska fånga dem med håven. De kan skada sig om taggen trasslar in sig. De har också ett beteende kallat ”shadowing”, som innebär att de skuggar en fisk som är högre i hierarkin. De simmar då som klistrade intill den dominantare praktbotians sida, fullkomligt synkroniserade i simningen. Och det går undan kan jag lova… det kan vara ganska häftigt tempo med tvära girar och ändå lyckas de följa den andre som om de vore ett. Praktbotian är en intressant art med många hemligheter. Fortfarande är deras förökning något av ett mysterium och de föröker sig inte i fångenskap på naturlig väg. Odlarna är tvungna att tillsätta hormoner för att få dem att leka. I det fria (i Sumatra och Borneo) vandrar de i anslutning till regnperioden till sina lekplatser och i ett akvarium saknas några av de triggers som krävs för att stimulera till lek. Många akvarister drömmer om att vara den första som lyckas med praktbotialek…

I ett annat akvarium har vi ett helt gäng med dvärg-gurami. Hannarna är väldigt tjusiga med orange och blå ränder. De är skumbobyggare, vilket innebär att hannarna med sin mun blåser fullt med bubblor på ytan, som han sedan förankrar i flytväxterna. Där under skumboet lockar han till sig en hona för lek. Den befruktade rommen samlar hannen i sitt skumbo, som han sedan ilsket bevakar. Alla som kommer i närheten får sig en kraftig attack i sidan.

130202_100_2172
Här ses en av våra dvärg-gurmihannar.

130302_100_2480
Här ovan är ett av våra yngel som simmar runt i Cabombasnåret med flytväxter. Storleken är som en lillfingernagel ungefär.

130302_100_2495
Här  är ett annat yngel som blivit lite större, ungefär som en tumnagel i storlek. Den har till och med börjat att få de karakteristiska färgerna.

 

 

 

4 thoughts on “Under ytan

 1. Vilka vackra fiskar du har, och visst är det så att akvarier är jättetrevligt och fiskar blir väldigt personliga, man fäster sig massor!

  Jag var inne i en djuraffär, han hade faktiskt en praktbotia som var över 40 år, han sålde förstås inte den, det var hans bebis :)

  Hoppas din ledsmärta ger med sig, inget kul alls!

  Kram Tammy

  • Jaså du har också hört talas om en sådan åldring!, Tydligen finns det flera praktexemplar av praktbotior. De är väldigt tåliga fiskar, bara man är observant mot vitapricksjukan.

 2. Det var vackra bilder från akvariet!
  Jag har också haft akvarium i många år men pga platsbrist
  blev jag tvungen att aveckla det hela. Men jag går än idag in
  i djuraffärer för att titta på alla vackra fiskar som finns. -Dina
  bilder får mig att längta efter att börja igen…
  Morgan

  • Det är en hobby jag också har… att spana på fiskar i djuraffärer, alltså. Tänk vad många vackra fiskar det finns. Om man bara hade plats för fler… men vi vågar inte stoppa i några nykomlingar i våra akvarier. Då brukar nämligen sjukdomarna och dödsfallen komma som på beställning…

Comments are closed.