Stadsharens viloplats

140612_4537

På baksidan av min arbetsplats, mitt inne i Uppsala, har det varit ett intensivt djurliv under juni månad. Måsarna som häckar på taket vaktar sina dunbollar till ungar och attackerar alla som kommer för nära – både djur och människor. En liten parvel till dunboll hade förmodligen ramlat eller knuffats ned från taket. Den höll till precis utanför vårat fönster på prepress under en dag, alldeles intill den halvvuxna hare som också brukar ligga där och vila. Så liten och söt spankulerade den där, noggrant övervakad av de vuxna måsarna som cirkulerade ovan för dess huvud och strax jagade bort alla närgångna skator.

140612_4627

Jag tog med mig kameran nästa dag, men av haren och måsungen syntes inte ett spår. En halvt vissen vallmo vad det enda den lunchturen med kameran gav… Ingen dunboll i sikte alls. De envetna skatorna hade förmodligen beseglat dess öde… Kommande dag var haren på plats igen, men av måsungen syntes fortfarande inte ett spår. Haren låg som alltid bredvid den stolpe som hans harmamma har legat intill under många somrar före honom. Där ligger den och sover mest hela dagarna. Men igår var den faktiskt lite ”wild & crazy” och bytte till den vänstra stolpen under 10 minuter. Men snart nog låg den på sin vanliga plats vid den högra stolpen igen!

140611_4519

På hemmafronten har äntligen våran gräsmatta kommit på plats! Det är så läckert med rullgräsmatta, det blir en så extrem skillnad så pass fort. Vattenspridaren har gått för fullt och blommorna i urnorna kommer verkligen mer till sin rätt med en grön fond istället för en jordig dito. Vi har köpt en liten japansk dvärglönn som jag blev förtjust i. Med skira, röda blad lyser den i motljuset och den ska visst bli ännu vackrare om hösten.

140607_4178

 

 

4 thoughts on “Stadsharens viloplats

 1. Vilka härliga bilder du bjuder oss på. Gillar verkligen bilderna på haren, minns när vi bodde i Fålhagen där hade vi lokala stadsharar som var ganska tama och man kunde komma nära.

  Glad midsommar!
  /Erik

  • Tack för det Erik! Ja, denna ligger t.o.m. kvar när tollaren Morris rastas på gården. Men den är inte direkt lugn och avslappnad då. Jag fångade ett ansiktsuttryck där haren hade så stora ögon att det såg ut som att de höll på att poppa ur huvudet på den! :)

   Glad midsommar!

 2. Vilket rikt djurliv alldeles utanför fönstret och vilka fina bilder du fått på haren. Vi kan väl ändå hoppas att den lilla dunbollen klarade sig. Den är så vacker, dvärglönnen. Jag tror och hoppas att det kommer att gå bra med den. Dom är tåligare än man tror.

  • Ja, det är full underhållning om dagarna! :)
   Måsungen hittade vi dessvärre död en dag senare…

   Jag håller tummarna för lönnen och att den klarar vintern… i annat fall får jag försöka hitta en härdigare variant till nästa år. Och läsa på rent av innan köpet! :)

Comments are closed.