Den långa vandringen

Vi hade precis klivit ur bilen när vi såg dem. Det strävsamma padd-paret som i sakta mak vandrade över vägen. Plötsligt kom en bil i full fart från andra hållet. Hastigt stegade jag iväg för att skydda de två från bilens framfart. Allt slutade lyckligt och väl, bilen saktade in och paddorna kom tryggt över vägen för att därefter plumsa ned i målet för färden: lekdammen.

150419_2280

Vi blev nyfikna var de kom ifrån ock korsade vägen åt motsatt håll. Där fann vi en bäck. Vi följde bäcken in i skogen och passerade över ett ljuvligt fält med vitsippor och blåsippor, i nyanser från skirt rosa till klaraste blått. Det gick inte att motstå att kasta sig raklång ned i detta blomsterhav! Min spanare Göran gick under tiden vidare i jakten efter paddor.

150419_2330

Till slut slet jag mig från alla vackra blommor och följde bäcken tills att jag hittade Göran igen. Han stod på en bro och viftade åt mig och pekade. Min spårare hade funnit vad vi sökte; ännu ett vandrande padd-par. Bäcken låg djupt ned i en fåra med höga, branta kanter. Jag hasade ner längs branten till vattnet för att kunna se bättre. Honan stretade på, målinriktad med bestämda steg. Hanen som klamrade sig fast på hennes rygg och åkte snålskjuts, bidrog inte med mycket.

150419_2385

Bitvis var bäcken nästan helt oframkomlig. Det låg stora högar med kvistar, grenar, brädor och annat bråte i vattnet. Vi undrade hur det ens var möjligt att de kunde passera. Men det kunde de. Honan klättrade… och ramlade. Klättrade igen… och gjorde en kullerbytta ned i vattnet igen. Hela tiden med gubben på ryggen. Jag skulle så gärna vilja se till att paddorna kommer helskinnade fram till sitt lekvatten. Så jag övertalar Göran att vi ska följa dem hela vägen fram…

150419_2467

Plötsligt hör jag höga kväkanden från grenhögen. Jag ser dem inte, men de hörs tydligt. Till slut dyker de upp igen och jag förstår vad som händer. I den stora bråteshögen ligger en annan hanpadda och lurpassar. Han vill också ha en padd-madam som kan ta honom till lekträsket. Striden är het. Gång på gång kastar han sig över paret, men glider genast av igen, som om de vore insmorda med såpa. Hannen uppe på ryggen kväker högt och klamrar sig fast. Honan hittar en strategi. När hon stannar upp och slutar röra sig, då slutar attacken genast. Men så fort hon rör sig framåt, kastar sig utmanaren över dem igen. Honan kör uttröttningsmetoden med långa pauser för att få utmanaren att ge upp. Gång på gång sker dessa strider vid alla bråteshögar längs vägen, tills att hon slutligen nått ända fram till den sista backen. Den som leder upp till bilvägen som hon måste passera.

150419_2532

Det är en lång och brant backe upp. Hon knogar på samtidigt som den sista utmanaren inte ger sig, utan fortsätter att attackera dem under klättrandet uppför branten. Jag lägger mig raklång på vägen ovanför och väntar in dem. Snart ser jag deras huvuden kika upp över kanten. Med bestämda steg vandrar hon så över grusvägen med blicken rakt mot den nedåtgående solen i Dalkarkskärret…

150419_2587

Plötsligt kommer en vit skåpbil i hög fart runt vägkröken. Jag ligger på mage på vägen och Göran ropar åt mig att att flytta på mig. Jag reser mig upp, men står kvar framför paddorna för att stoppa honans framfart. Hon går som i trans mot den lekdamm hon en gång föddes i. Skåpbilen saktar in och smyger förbi oss. Honan stretar på… hon stegar fram genom det höga gräset och klättrar så upp på fundamentet ovanför inflödet till dammen. Hon står där länge och tvekar. Så tar hon klivet ut över kanten och faller fritt ned mot vattnet, med hanen fortfarande klamrandes fast på sin rygg…

150419_2636

De nådde sitt mål till slut…

150421_2815

2 thoughts on “Den långa vandringen

  1. Vilka underbara bilder och vilken story! Grymma bilder, bilden på blåsipporna var en av de bättre jag sett i år och paddorna går inte av för hackor de heller.

    Ha en bra helg,
    Erik

    • Tack Erik! :)
      Kul att du gillade blåsipporna! Förut gjorde jag alltid mer stilrena blombilder, men mer och mer gillar jag röriga bilder, där man ser miljön mer. Så det var kul att du gillade det ! :)

Comments are closed.