Den modiga hinden

Ibland känns inte bildkvaliteten som allt… som i går kväll. Vi var ute vid Bälinge mossar för att spana på djur. När skymningen kom, så kom även vildsvinen. I varje skogsglänta såg vi dem… svarta, kompakta skuggor mot skogsbrynet. Bilarna på mossen patrullerade. Aldrig någonsin har jag sett en sådan trafik därute. Smygande bilar på jakt efter vildsvinen. Men vi väntade ut dem… och när den sista bilen farit sin kos och vi blev ensamma kvar, då kom de fram.

Närmare och närmare kom de, tills att de slutligen var alldeles intill bilen. Det var bara ett lite dike som skilde oss åt. Mörkret var kompakt och fotoläget var rätt svårt, men snart var de alldeles inom ”skotthåll”. Plötsligt såg jag dem! Små randiga kultingar som skuttade fram i gröngräset! Jag följde dem med telet och skulle just fyra av. Men just då –  i det perfektaste av lägen – kom en bil farande och grisarna flydde givetvis i vild karriär över fältet in mot skogen. Vi insåg oss slagna och började så sakta att åka hemåt igen.

150601_5483

Vi hade just lämnat Bälinge mossar när jag fick syn på henne. En ensam hind utan sin hjord, ute på ett av fältet, väldigt nära vägen. Hon var misstänkt rund om magen. Vi bromsade in. Göran såg i backspegeln hur två skuggor passerade över vägen precis bakom vår bil. Två vildsvin! Hinden observerar det hela uppmärksamt. Med högrest huvud bevakar hon dem. Plötsligt får vi se något vi aldrig sett förut. Hon anfaller dem! Hon skuttar rakt emot dem med jämfota skutt, som en impalaantilop i Afrika. Har hon just fött sitt kid, eller varför beter hon sig så?

Grisarna tittar först stint mot henne… paralyserade. Sedan sätter de fart. Båda två kastar sig framåt mot den lilla hjorten, som flyr för livet över fältet. I rasande fart flyr hon, med de två galtarna efter sig… Mörkret var kompakt och snart såg vi dem inte längre. Jag undrar fortfarande hur det gick. Klarade hon sig? Klarade sig kiden? Plötsligt förstår jag varför rådjur och hjortar numera lyser med sin frånvaro ute på mossen. Det finns andra som har tagit deras plats…

150601_5493

Och det enda jag har kvar av händelsen är några gryniga blider fotade med iso 25000. Men bildkvalitet är faktiskt inte allt… det var en väldigt intressant upplevelse i alla fall!

2 thoughts on “Den modiga hinden

  1. Härlig ”story”! Vilken action, både kul och tråkigt att grisarna verkar ha tagit över mossen. Kanske dags att ta en kvällstur på mossen. Har inte varit där sedan slutet av förra sommaren.

    Fina bilder blev det i varjefall, korniga eller inte, så komplemeterar de storyn väl.

    Ha det gott,
    Erik

    • Sista tiden slutar moss-besöken ofta med lite beskvikelse över att allt allt djurliv där ute har försvunnit. Ibland blixtrar det däremot till… som i går.

Comments are closed.