Mina drömmars land

150609_5924

Vilken resa och vilket äventyr… och vilken otrolig naturupplevelse. Jag älskar allt med Svalbard! Den allra största delen av tiden var det bara vi, alldeles ensamma, i denna vidunderliga miljö. Ett litet gemytligt fartyg med 11 passagerare, två guider och så personalen i form av kapten, styrman, och  diverse matroser. Ett härligt gäng! Här kommer vi, helt okända för varandra, och strålar samman i denna miljö. Så fort M/S Origo lämnar Longyearbyen dröjer det inte länge innan kontakten med omvärlden bryts av helt och vi är totalt beroende av varandra. Det blev en upplevelse jag sent ska glömma…

Men nu går jag händelserna i förväg, för äventyret började ju faktiskt redan innan Origo lade ut från hamn. På morgonen samma dag var tanken att vi skulle iväg på en spontan sightseeing av närmsta omgivningarna. Förslaget som Oscar kom upp med gällde ett besök vi en fågelklippa där alkekungarna häckade. Ett brant berg med rullstenar… ingenting för någon med dåliga knän och en relativt nybruten fot. Så jag bestämde mig i sista sekund för att avstå, trots att alla andra skulle med.

Så kom jag på… geocaching! Är man på Svalbard så är det ju en geocachares plikt att ta en cache där, oavsett hur länge sedan man var aktiv. Jag började kolla runt i omgivningarna och hade snart en plan för dagen. Jag tog med mig fotryggsäcken och gav mig ut på långpromenad. Jag traskade längs en av villavägarna uppåt höjden, tills dess att jag kom till en cistern där jag hade en vidunderlig utsikt ut över Adventdalen. Jag tog den första cachen och fotade sedan vackra vyer över bergen och dalen.

150610_5681

Efter en stund gav jag mig av mot mitt andra mål, som innebar att jag måste promenera förbi hundgården och ejdrarna. Det var en väldigt speciell känsla att promenera alldeles själv genom detta fantastiska landskap. Alls stress jag burit med mig från jobbet bara rann av mig i denna vackra miljö. Jag gick och njöt av frihetskänslan och det kommande äventyret som väntade. Jag kom så fram till den berömda skylten med isbjörnen och till slut hade jag ännu en cache i min hand! Nu var det dags att gå tillbaka och fota lite. Ejdrarna var helt orädda och kände sig totalt trygga i närheten av hundarna.

150610_5713

Efter ensen  lunch i byn närmade sig avfärden plötsligt. Klockan 16.00 gick vi ombord och äventyret började i ett fantastiskt väder! Origo passerade den ena vyn vackrare än den andra och det blev många, många vyer förevigade under denna första kväll. När klockan var 23.30 och solen fortfarande strålade var det dags att krypa till kojs för att sova. Det var lättare sagt än gjort… huvudet surrade av intryck och jag bara längtade till nästa dag och det kommande äventyret… Mer om det i morgon! :)

150610_5903

 

3 thoughts on “Mina drömmars land

  1. Tack! Ja, det var helt underbart! Du kan se några fler bilder i galleriet, där det finns en ny mapp med Svalbard bilder.
    /Åsa

  2. Låter som om man kommer att få njuta dina fina bilder och en härlig reseskildring framöver, det ser jag fram emot. Det börjar ju bra, riktigt härliga bilder.

    /Erik

Comments are closed.