Vackra Säterdalen

150726_1248I går besökte jag Säterdalen. Jag blev väldigt överraskad över den idylliska skönheten där… så frodigt och grönt… och djungellikt. Först besökte vi fotofestivalen som gick av stapeln där. Vi såg till att börja med en intressant utomhusutställning med fotografier av väldigt duktiga fotografer. Det som fastnade mest i minnet så här efteråt var sagobilderna (montage) som en kvinnlig fotograf gjort… ahhh jag minns inte hennes namn. Men det var verkligen helt underbara! Små möss och ekorrar i lummig miljö… Hjälp mig gärna här om du vet hennes namn!

Sen var det dags för bildvisning med mästarfotografen Hans Strand, vars landskapsbilder jag beundrar väldigt mycket. De abstrakta Islandsbilderna fotograferade från flygplan är fantastiska, likaså helikopterbilderna av isländska landskap… vilka färger… och vilken otrolig känsla för komposition. Det var väldigt roligt att få höra honom berätta om sina upplevelser på Island och om hur bilderna kommit till.

150726_1258

Efter bildvisningen tog vi en promenad i Säterdalen förbi fäboden mot kärleksudden. Vid kärleksudden simmade ett vackert sångsvanspar med sina 6 ungar mitt bland vackra näckrosor. Jag fotade de vita näckrosorna och den lummig grönska längs den lilla ån. Så vackert där var – vilken underbar miljö! När vi passerade fäboden på tillbakavägen uppstod det dock stor dramatik då två ilskna lamor kröp under stängslet och argsint jagade varandra i full galopp mellan fikande småbarnsföräldrar och små barn. Vi blev lite förvånade över att ingen personal dök upp och redde upp det hela, utan lamorna fick härja fritt en lång, lång stund innan de slutligen lugnade ned sig. Det gick rätt vilt till kan jag berätta…

150726_1266

Efter Säterdalen besökte vi den omtalade Säters fasta paviljong som numera förvandlats till ett vandaliserat klotterplank. Allt som kan gå sönder är sönderslaget. Övergivna byggnader är intressant när tidens tand står för förfallet. Men när vandaler har härjat där… ja, då är det inte lika intressant. Oavsett det, så kommer jag att återkomma dit vid en senare tidpunkt. Vi hade lite otur med vädret… regnet började precis när vi anlände. Men jag fick i alla fall reka området inför kommande äventyr och vet nu vad som förväntas av mig. Vi kikade in genom gallerförsedda gluggar till rastplatsen, och där kunde jag tydligt se hur naturen hade tagit greppet över byggnaden.

150726_1325

150726_1314

Jag ser fram emot en vacker höstutflykt till Säter igen!