Godmorgon världen!

160507_1422

Det är något speciellt med att fånga morgonljuset och uppleva hur världen vaknar till liv. Det är verkligen värt besväret att tvinga upp sig ur sängvärmen och ge sig ut okristligt tidigt på morgonen, även fast det inte känns så just när man kliver upp. Vissa platser är mer magiska än andra… och Knuthöjdmossen är just en sådan plats. Har man upplevt en tidig morgon där, glömmer man det aldrig. Det känns som att vara i en annan värld, en parallell verklighet av mystik. Ljuden av smålommens sorgsna revirsång som ekar i morgondimman känns nästan overkligt vackert.

160507_1464

Vid vårt senaste besök hade vi en osannolik tur med Smålommarna. Vid flera tillfällen simmade de rakt fram mot oss, utan att visa någon rädsla och kom så nära som 10-15 meter. Då kan man inte annat än att bara stå där andäktigt och njuta tacksamt av den fina stunden.

160507_1460

Det är fascinerande att iaktta dem på nära håll. Jag lade märke till att vid varje tillfälle smålommarna sjöng ut sin vemodssång, så doppade de ned näbben i vattnet och lät ljudet rulla fram över vattenytan. Kanske blir effekten av deras klagorop starkare då? Vid varje tillfälle som andra lommar kom inflygande över just deras tjärn, hjälptes de båda i paret åt med att högljutt ropa ut att den var upptagen.

160507_1688

När solen så småningom stiger byter landskapet skepnad totalt och hela världen skimrar i guld. Då kan man inte låta bli att vara tacksam för att man pallrade sig upp ur sängen, trots all! :)