Mission ”Makaon” completed!

160625_3123

Vilken lycka att få syn på en sådan exotisk varelse ute i vår svenska natur! Trots att Makaonfjärilen är förekommande över hela landet, så har jag faktiskt aldrig tidigare stött på den. Men under midsommardagens härliga utflykt fick jag så äntligen se flera stycken! Rastlöst fladdrade de fram och tillbaka mellan blommorna innan de därefter flög högt upp mot trädens toppar och försvann ur sikte. Blomman för dagen var tydligen rödklöver. Alla makaonfjärilar valde att slå sig ned på lågväxande rödklöver denna dag. Men besöken blev kortvariga… några sekunder senare fladdrade de genast vidare. Till slut stannande en av dem lite, lite längre på en av blommorna och då fick jag äntligen min bild!

160625_3192

Vi vandrade vidare längs vägen och hann bara runt nästa krök när en annan skön varelse visade upp sig. En mycket söt liten kopparödla väntade på oss mitt på grusvägen. Jag märkte knappt de vassa stenarna mot mina bara knän när jag kastade mig raklång ned i gruset. Kopparödlan kom sakta ringlande rakt emot mig där jag låg och kravlade runt med telet. Den verkade faktiskt mer nyfiken än rädd inför mötet. Många bilder senare var jag tvungen att slita mig därifrån, rätt ordentligt dammig efter ålandet på grusvägen. Det var dags att åka hemåt igen.

Men först kunde jag förstås inte låta bli att fotografera några av alla de vackra blomster som kantade vägen. Vilket härligt ställe! Jag måste återvända hit någon gång igen… fast då ska jag ta med mig myggmedel – för det var inte bara fjärilar som flög där.

160625_2967